``Установен е механизма на настъпване на ПТП-то. Вина носи водачът на

...
``Установен е механизма на настъпване на ПТП-то. Вина носи водачът на
Коментари Харесай

Арнаудова: Шофьорът и фирмата, ремонтирала пътя, са виновни за трагедията край Своге

``Установен е механизма на настъпване на ПТП-то. Вина носи лидерът на рейса. Ако той се е движел с 40 км/ч е нямало да навлезе в насрещното придвижване, без значение от пътната настилка и метеорологичните условия. Затова, че не се е движел с тази скорост е съдействал за тежкото ПТП``, сподели представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.
Обвиниха 7 души за злополуката край Своге, трима са ексшефове в АПИ
Взети са 9 проби от настилката и са дадени за проучване в лаборатория. Пътната настилка е била с доста неприятно качество.

Не са спазени голям брой нормативни актове, а неспазването им е довело до гибелта на 20 души.

``Собственикът и изпълнителен шеф на ``Трейс - София``, надзорникът на градежа и началникът на асфалтовата база са нарушили отговорностите си``, добави Арнаудова.

По думите й последният пласт на асфалтовата примес не дава отговор на изискванията за това по какъв начин би трябвало да е наличието на смесите. Сложени са по-евтини съставни елементи.

``Глосов е получил доста сигнали за това, че пътят е лош и има проблеми. От полицията в Своге са изпращали сигнали за произшествия в резултат на неприятния път, само че Глосов не е подхванал дейности за неотложен ремонт. Той е изпратил писмо до ``Трейс`` да отстранят нередностите``, сподели Арнаудова.

Мярката за неотклонение на изпълнителния шеф на ``Трейс`` е 15 000 лв. гаранция, на някогашните шефове в АПИ- 10 000 лева, а на останалите по 2 000 лв..

``Не единствено строителите, само че и стопаните на пътя са си разрешили занемареност. Били са подписани и документи с погрешно наличие, за които ``Трейс`` са знаели. Има експертиза на подписите. Ще бъде осъществена експертиза за това какъв брой е икономисала ``Трейс`` с влагането на некачествени материали``, сподели Арнаудова.

Тя добави, че не е проследено качеството и ремонта на пътя. В документацията мантинела липсва, строителите са я сложили, но тя не дава отговор на условията. Трябвало е да бъде подсилена със стоманени детайли, тъй като по пътя минават тежкотоварни камиони.

155 очевидци са разпитани, осъществени са 10 огледа и 46 експертизи, само че това не е краят на следствието.

``И двамата някогашни членове на АПИ са отговаряли за този ремонт, знаели са какви са банковите гаранции. Искали са да спестят тези 2 млн. лв. на ``Трейс``, твърди Арнаудова.

В понеделник ще бъде повдигнато обвиняване на още едно лице - шеф на дирекция в АПИ, който е трябвало да следи ремонта на пътя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР